Загоєння ран - складний процес, який вимагає достатньої кількості енергії, окремих поживних речовин, вітамінів і мінералів. Оцінка стану харчування пацієнта є частиною загального клінічного підходу до лікування хронічної рани. Він включає різноманітні тести, такі як загальний аналіз крові, запаси білка, баланс рідини та електролітів, функції нирок і печінки, рівень глюкози, анемія та стан імунної системи. Важливу роль у процесі загоєння ран відіграють білки, вуглеводи, жири та вітаміни А, С і К.

 

БІЛКИ

Білки необхідні для загоєння ран. Вони забезпечують:

  • вироблення лейкоцитів, їх міграцію та фагоцитоз (поглинання чужорідних частинок лейкоцитами),
  • проліферацію фібробластів (клітин сполучної тканини),
  • утворення і ріст нових капілярів,
  • синтез колагену,
  • проліферацію клітин шкіри, ремоделювання ран і фактори згортання крові.

Нестача білка призводить до повільного загоєння ран, низького рівня альбуміну в крові та може призвести до генералізованого набряку (надмірне накопичення рідини в тканинах і органах по всьому тілу), що уповільнює передачу кисню та поживних речовин, необхідних для належного процесу загоєння .

 

ВУГЛЕВОДИ

Вуглеводи забезпечують клітини енергією і зберігають запаси білків. Їх дефіцит викликає порушення клітинного імунітету організму і використання білкових запасів як джерела енергії.

 

ЖИРИ

Жири є джерелом енергії та незамінних для організму жирних кислот. Вони входять до складу клітинних мембран і необхідні для виробництва простагландинів – гормонів, які відіграють важливу роль у запальних та імунних процесах.

 

ВІТАМІН А

Вітамін А бере участь у синтезі колагену і епітелізації (утворенні епітелію - особливої ​​покривної тканини), що є завершальним етапом загоєння ран. Дефіцит вітаміну А зупиняє регенерацію тканин. Джерелом вітаміну А є продукти тваринного походження, такі як молочні продукти, яєчний жовток або риба, а його провітамін бета-каротин (з якого організм може синтезувати вітамін А) міститься в рослинних продуктах, таких як морква, помідори, перець, абрикоси, або персики.

 

ВІТАМІН С

Вітамін С відіграє незамінну роль у синтезі колагену, підтримує імунні функції організму та є важливим антиоксидантом. Його дефіцит спричиняє повільне загоєння ран, зниження стійкості до інфекцій і крихкість капілярів. Джерелами вітаміну С є фрукти та овочі, такі як чорна смородина, цитрусові, яблука, брокколі, перець або помідори.

Джерело:

http://journals.lww.com/aswcjournal/