Багато продуктів, включаючи фрукти, овочі, корисні жири та білки, допомагають зменшити запалення, покращити імунну функцію та прискорити загоєння ран. Важливо забезпечити нашому організму правильний раціон для підтримки одужання під час процесу загоєння ран. Ознайомтеся з цим списком з 10 продуктів, які можуть покращити загоєння ран.

У процесі загоєння ран важливо піклуватися про організм комплексно. Це означає не тільки діяти ззовні - тобто правильно перев'язувати та очищати рану - але й зсередини. Регенерація тканин - це певне зусилля для організму, яке потребує підтримки. Наявність рани збільшує потребу в калоріях і білках, а також у вітамінах і мінералах. Не менш важливою є також гідратація, тобто забезпечення організму близько 2 літрів рідини на добу.
 
Раціон людини з раною, яка важко загоюється.
Пацієнти з ранами, які важко загоюються, наприклад, пролежнями або виразками, потребують збалансованого харчування, тобто забезпечення необхідними інгредієнтами для підтримки регенерації пошкоджених тканин. Пацієнт повинен отримувати потрібну кількість калорій, оптимальну кількість білків, жирів і вуглеводів, мінеральних солей, а також вітамінів. Співвідношення калорійності білків - жирів - вуглеводів має становити приблизно 20% - 30% - 50%, при цьому пацієнт повинен споживати приблизно 35-40 ккал на кілограм маси тіла на добу.
Найважливішими інгредієнтами, які необхідно забезпечити для загоєння ран, є:
📍 білки,
📍 вуглеводи,
📍 жири,
📍 рослинні олії,
📍 вітаміни А, В, С, Е і К,
📍 залізо, цинк, селен,
📍 аргінін.
Нижче ви знайдете список продуктів, найбільш багатих на вищезгадані інгредієнти.
 
Топ-10 продуктів у вашому раціоні, які можуть покращити загоєння ран.
 
1. Зелені листяні овочі.
Зелені листяні овочі, такі як капуста, шпинат, редис, гірчиця, мангольд, містять поживні речовини, які зменшують запалення, підвищують імунну функцію і покращують загоєння ран. Тому вони є ідеальним вибором для сприяння одужанню.
Зелені листяні овочі є багатим джерелом вітаміну С, марганцю, магнію, фолієвої кислоти та провітаміну А, які необхідні для покращення роботи імунної системи. Крім того, в листових овочах містяться поліфенольні антиоксиданти, які мають протизапальні властивості та зміцнюють імунну систему.
2. Яйця
Коли виникає рана, людський організм потребує набагато більше білка, ніж рекомендована добова норма. Хорошим вибором для загоєння є курячі яйця, які є відмінним джерелом легкозасвоюваного білка, а також багаті на поживні речовини, що підтримують імунну систему та загоєння ран. Яйця містять вітаміни А і В12, а також цинк, залізо і селен.
 
3. Лохина, ожина, смородина
Лохина, ожина та порічка, або ягідні рослини, є багатими джерелами поживних речовин і рослинних сполук, які сприяють регенерації. Вони містять велику кількість вітаміну С, який сприяє загоєнню ран, стимулюючи вироблення колагену. Крім того, вони містять антиоксиданти, наприклад, рослинні пігменти, які не лише надають ягодам яскравого кольору, але й мають протизапальну, противірусну та імуностимулюючу дію.
 
4. Горіхи та насіння
Горіхи та насіння, наприклад, мигдаль, пекан, волоські горіхи, соняшникове насіння - чудовий вибір для відновлення. Це продукти, багаті на рослинний білок, корисні жири, вітаміни та мінерали, які сприяють загоєнню. 
Горіхи та насіння є хорошим джерелом вітаміну Е, який діє як антиоксидант в організмі, захищаючи від пошкодження клітин. Він також має вирішальне значення для належного функціонування імунної системи.
 
5. М'ясо птиці
М'ясо птиці, зокрема курки та індички, містить специфічні амінокислоти та білок і тому відіграє важливу роль у загоєнні ран та функціонуванні імунної системи. Крім того, вони багаті на глютамін та аргінін - амінокислоти, які сприяють регенерації тканин і прискорюють одужання. Крім того, аргінін підтримує вироблення колагену, який необхідний для загоєння ран.
6. Субпродукти (потрухи)
Субпродукти - один з найпоживніших інгредієнтів нашого раціону, багатий на вітамін А, залізо, цинк, вітаміни групи В, мідь - інгредієнти, необхідні для утворення сполучної тканини та колагену. Вітамін А допомагає пригнічувати запальні клітини, а також відіграє важливу роль у захисті нашої шкіри та сприяє загоєнню ран. Крім того, субпродукти багаті на білок - один з найважливіших компонентів у процесі відновлення організму після травмування.
 
7. Батат (солодка картопля)
Солодка картопля, або батат, багата на вуглеводи і тому відіграє важливу роль у процесі відновлення організму. Вона забезпечує клітини енергією, необхідною для загоєння, а також ферментами, які допомагають відновлювати пошкоджені тканини. Крім того, вони багаті на протизапальні вітаміни та мінерали, зокрема вітамін С, каротиноїди та марганець.
 
8. Лосось
Лосось багатий на білок, вітаміни групи В, селен, залізо, цинк та омега-3 жири. Дослідження показують, що омега-3 жири в лососі можуть сприяти загоєнню ран, посилювати імунну відповідь і зменшувати запалення. Крім того, всього 85 грамів лосося покривають 70 відсотків добової потреби в селені - мінералі, який регулює запалення та імунну відповідь.
 
9. Хрестоцвіті (капустяні) овочі
Овочі сімейства хрестоцвіті (капустяні), такі як цвітна капуста, броколі, брюссельська капуста та капуста калі, можуть сприяти одужанню завдяки вмісту широкого спектру вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Ці овочі містять глюкозинолати - сполуки, які організм перетворює на ізотіоціанати. Дослідження показали, що ізотіоціанати підтримують імунну систему, пригнічуючи запалення, активуючи захисні механізми імунної системи та борючись з інфікованими клітинами.
Крім того, овочі містять ряд поживних речовин, необхідних організму для регенерації, таких як вітамін С і вітаміни групи В.
 
10. Ракоподібні
Молюски, такі як устриці та мідії, багаті на цинк, який прискорює одужання і має вирішальне значення для функціонування імунної системи. Крім того, вони містять багато вітаміну В12 і вітаміну С. Вони також є цінним джерелом магнію та жиру, багатого на ненасичені жирні кислоти.

Чого слід уникати в раціоні пацієнта з ранами?
Раціон пацієнтів з ранами, що важко загоюються, має бути багатим на вітаміни та мікроелементи. Однак є інгредієнти, які не рекомендується вживати під час процесу одужання. Перш за все, слід уникати тваринних жирів, таких як сало, а також простих цукрів, які містяться в солодощах і підсолоджених напоях. Ці інгредієнти сприяють послабленню кровообігу, належне функціонування якого є дуже важливим у процесі одужання.
Пацієнтам з ранами, що важко загоюються, також рекомендується відмовитися від сигарет і не вживати алкоголь.
 
Лікувальне харчування
Пацієнтам, у яких дієта не є ефективною, рекомендується застосування спеціалізованого харчування. У літературі рекомендується запроваджувати дієтичне втручання в такому порядку: пероральне харчування, пероральне харчування + пероральні харчові добавки, ентеральне харчування (штучний доступ), парентеральне харчування.
Раціон для спеціальних медичних цілей показаний як допоміжний елемент натурального харчування. Його можна застосовувати пацієнтам з відсутністю апетиту, анорексією, захворюваннями стравоходу або шлунку, які можуть ускладнювати ковтання і пережовування їжі, порушенням здатності приймати, перетравлювати, всмоктувати або засвоювати звичайну їжу, а також людям похилого віку та післяопераційним пацієнтам.
Продукти харчування для спеціальних медичних цілей повинні підбиратися індивідуально для пацієнта, під керівництвом фахівця.